Hoe zoek ik?
Het zoekproces in 6 stappen
Als je informatie zoekt voor een opdracht of project weet je soms niet waar je moet beginnen. Er is veel informatie beschikbaar op veel verschillende plekken. Ga daarom gestructureerd aan het werk met een vast stappenplan of zoekplan. Dit bespaart tijd en levert je vaak betere zoekresultaten op.
Het zoekproces is hier onderverdeeld in de volgende stappen:
De eerste stap is misschien wel de belangrijkste. Je stelt vast wat je wilt weten en vertaalt dit in een zoekvraag. Deze vraag is het uitgangspunt en fundament van je zoektocht. Je leert hoe dat gaat en waar je op moet letten bij verduidelijken van de opdracht en het stellen van een goede zoekvraag. Zorg dat je heel duidelijk weet wat de opdracht is en welke zoekvraag daar bij hoort.
Hoe je dat doet, lees je in deze uitleg:
Na het definiëren van de zoekvraag ga je zoektermen bedenken. Het gebruik van de juiste zoektermen is heel belangrijk. Je bent misschien gewend om in de zoekbalk zo maar wat termen in te vullen. Als je op die manier niet meteen de informatie vindt die je zoekt, kun je denken dat de informatie er niet is. Vaak klopt dat niet. Door op een gestructureerde manier zoektermen te bedenken voordat je gaat zoeken, worden je zoekresultaten beter.
Welke soorten informatiebronnen zijn er en waar kun je die informatie vinden? Niet alle informatie is geschikt voor alle doeleinden. De ene keer wil je weten wat de laatste ontwikkelingen op je vakgebied zijn, de andere keer heb je cijfers nodig om je verslag te onderbouwen.
Al deze informatie staat in verschillende bronnen. Er zijn informatiebronnen met alleen maar bedrijfsinformatie, maar ook bronnen met krantenartikelen.
Voordat je gaat zoeken is het daarom goed een beeld te hebben van de verschillende soorten informatie en bijbehorende bronnen. Om je op weg te helpen is de informatie op drie manieren ingedeeld.
- Vorm
- Niveau
- Inhoud
Je hebt de zoekvragen en zoektermen op een rijtje en je hebt informatiebronnen gekozen. Nu kun je echt gaan zoeken. In deze stap leer je een aantal technieken om effectiever te zoeken.
- Zoektechnieken
- Eenvoudig of geavanceerd zoeken
- Woorden combineren
- Exacte woordcombinaties en nabijheidsoperatoren
- Zoekstrings maken, trunkeren en maskeren
- Trefwoorden
- Zoekingangen en begrenzingen
- Thesauri
- Classificatieschema’s
- Zoekmethoden
- Sneeuwbal methode
- Citatiezoeken
- Uitbreiden en beperken van zoektermen
- Parelgroeien
- Zoekresultaat verbeteren: te weinig of teveel resultaten
Tijdens je zoekactie vind je allerlei informatie. Hiervan wil je alleen relevante en betrouwbare bronnen gebruiken. Maar hoe bepaal je dit? In deze stap geven we je richtlijnen om verschillende bronnen te beoordelen.
De belangrijkste criteria waarop je publicaties beoordeeld zijn:
- Relevantie.
De mate waarin de informatie bijdraagt aan de beantwoording van de (onderzoeks)vraag. Bij de beoordeling let je op:- Inhoud en niveauVormActualiteit
- Betrouwbaarheid:
De mate waarin je erop kunt vertrouwen dat de informatie klopt. Bij de beoordeling let je op:- De bron (auteur/organisatie) en totstandkoming van het documentInhoud: het gaat hier om juistheid, objectiviteit, controleerbaarheid en kwaliteit informatiebron
Alle informatie die je vindt in andere publicaties mag je
gebruiken voor je studie. Niet alleen informatie uit boeken en artikelen,
maar ook informatie van websites.
Er is echter een heel belangrijke voorwaarde:
Je moet altijd de bron vermelden: vertellen waar je de informatie gevonden hebt.